Monday, 26 December 2011

The Tesco

assalamualaikum~
hari ni kite nk citer2 sket. .
hm,tgk topic pun dah tahu,ni mesti nk citer pasal shopping. . .
tp,xdelah. ..mmg kite shopping,tp ade something yang menarik perhatian kite selain shopping mopping tu!
haha .. . ok2.waktu tu ade promotion jualan yogurt.beli brgan yogurt up to Rm 10 dpt main putar2 hadiah tu.  .
then tetibe ade pasangan ni dtg. .(suami isteri rasanya)and. . .kedua2nya bisu.tp  sgt sweet!lebih sweet drpada org yg boleh bercakap. . .tersenyum simpul tgk diorang. . tp,x lame lepas tu. . .ade seorang bapa(rasanya)bwk anak die dlm troli. . .anak die tu still toddler.anak die duduk dlm troli then nanges2 . . tp yg mengejutkan,tibe2 bapa die tu tampar anak die!>:( memang sedihlah.walaupun anak tu nakal,tapi kn die masih kecik?x patut2. . .so,kawan2  bersyukurlah. . .kawan2 dpt ibubapa yg baik,dpt berckp. . Alhamdulillah.:D





sweet kan?



sanggup ke pukul budak ni?:(
syukran :)

Monday, 19 December 2011

tdi tgk blog orang . .
sejuk hati  sgt tgk blog beliau. . .
then,terbace blog beliau. . .about wanita solehah.(she's a truly solehah girl to me)
and. .  .i found about 'love'.hari ni kt fb pun byk tulis psl 'love' itu haram. .
yes,i know.semua org mmg ade perasaan cinta rite?ade yg jatuh cinte. . .ade yg bercinte. .
tp,ble dah bercinte,semua nampak indah,ble gaduh semua nampak buruk.tp,korang tau x ape sebenarnye 'CINTA' ni?bak kate org putih, 'LOVE'??kalau ditgkkan cinte means perasaan ske,sayang dan bimbang tentang seseorg. . .what if,bercinte dgn ALLAH?bercinte dgn parents kite?(means berkasih syg)mmg best. . .mmg ssh,nk lpekan org yg kite cinte plus sayang,tp ssh lagi hidup kite seandainye perasaan cinte pd Yang Maha Esa hilang. . .ALLAH x pernah lpekan seseorg hambanya yg dicipta-Nya.tp,yg lupekan Dia adalah kite. . .ALLAH sgt dekat,lebih dekat drpada urat lehermu.so,lets repent together while u can.ALLAH itu Maha Penyanyang lagi Maha Pengampun.its not too late to turn back.so,hari yg bru,diri yg bru. . .mlekan hidup bru anda.:)

syukran :)

Thursday, 15 December 2011

LITTLE DOODLE LOVE?

     assalamualaikum. . .ape khabar para pembace ?sihat?semoga semuanya sihat walafiat,insyaALLAH.
hm . . .tgk tajuk pun dah tau kn?kite nak ckp psl cinta! O.O haha. . ok2.  . .serious. . .kite terbace ayat ni td. . ''wanita yang solehah tundukkan pandangan nya dari yg bukan muhrim''what do u think?
kite sekarang dah realize!yg kite x patut bercinta!ha. . .mcmane plak cinta dari jauh. . .x pernah jumpe pu. . .ha,jwp balek . .zina hati tetap ade rite. . hm?what is zina hati?zina hati means kite merindui org yg bkn muhrim kite!x dinafikan .. .diri ini. .. pun turut melakukannye,-ya ALLAH ampunilah diri ini-and now,im truly realize that i shouldnt love him. .. i should love ALLAH and our beloved prophet,Muhammad s.a.w. . . .and my zauj(husband),real husband. . memang,perasaan suka ade dlm setiap manusia,itu lumrah.tp,jgn gune ni sbg alasan utk becinta!tp,kalau kite cintakan seseorg itu dlm diam sampai ajal kite tiba,kite dikira syahid!subhanALLAH. . .so,kawan2 lelaki ku,saye mintak maaf sbb xkn berckp dgn anda semua seandainya perkara itu tidak penting.:)
SAYE INGIN JADI WANITA SOLEHAH!
syukran :)

Sunday, 11 December 2011

gerhana bulan.:O

hm,kwn2. . .mesti tau kan. . .10 december ade gerhana bulan,dan yg paling best Malaysia boleh nampak!subhanALLAH,cantik tau!rugi sape x tgk. . .
alang2 dah tgk ni,kite renungkan ayat al-Quran ttg bulan. . .

Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing-masing dari kedua-duanya itu beredar (yasbahun) dalam falaknya.” (Surah al-Anbiya: 33)
“Dan bukan matahari mendahului bulan dan bukan juga malam mendahului siang. Mereka beredar (yasbahun) dalam falak sendiri.” (Surah Yaasin: 40)
“Maha Suci Allah yang menjadikan di langit gugusan-gugusan bintang dan Dia menjadikan juga padanya lampu dan bulan yang memberi cahaya.” (Surah al-Furqan: 61)


hm,ALLAH telah menciptakan bulan kn?apa tujuannye ek,cbe tgk.''. . Dia menjadikan juga padanya lampu dan bulan yang memberi cahaya.'' 
cbe kawan2 fikir,kalau xde bulan,mesti gelap kan?kene pulak kalau kt jalan raye,tempat tu xde lampu jalan,accident mesti byk!masya-ALLAH. . .
dan,ape yg berkaitan dgn gerhana ialah,ALLAH ingin manusia berfikir. . .siapakah yang mampu buat semua tu.xknlah patung buddha yg x gerak2 kot?xknlah salib yg tergantung?hm,mmg x mampu kn.nk bergerak pun x mampu,inikan nk buat gerhana bulan,ye kawan2,siapa lg kalau bukan ALLAH.jd kwn2,bersyukurlah kamu semua dan gembiralah kerana ALLAH sentiasa di samping mu. .  .:)
syukran :)

Sunday, 4 December 2011

cats! (>^.^<)

:D
assalamualaikum.. .
korang2,kite ade bela kucing tau. ..bykjgklah
tp slh seekornye buncit namenye.cute sgt2.die ske makan ayam.haha^_^
ape2pun,sentuh bab kucing ni,mesti terfikir,oh,comelnye mahkluk ciptaan ALLAH ni,kan?
memang,kucing memang comel!haha.tp,tak semua org yg anggap kucing ni comel.:( ade yang sggp seksa!na'uzubillahiminzalik.korang,kite harap korang yang bace ni bkn org mcm tu?takkan?ha. . .ni yang buat kite sayang korang ni.haha.so,alang2 dah ckp psl kucing,kite sentuh sket tentang salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w yang sgt sukekan kucing sehingge dpt gelaran "Bapa Kucing"!sape die,sape lagi kalau bukan Abu Syams atau beliau lebih suka dikenali Abu Hurairah(bapa kucing)

Walaupun Abu Hurairah r.a. merupakan seorang yang papa pada mulanya, dia telah dipinang oleh salah seorang majikannya yang kaya raya untuk putrinya, Bisrah binti Gazwan. Ini menunjukkan betapa Islam telah mengubah pandangan seseorang dari membezakan kelas kepada menyanjung keimanan. Abu Hurairah r.a. dipandang mulia karena kealiman dan kesalihannya. Perilaku islami telah memuliakannya, lebih dari kemuliaan pada masa jahiliah yang memandang kebangsawanan dan kekayaan sebagai ukuran kemuliaan.
Sejak menikah, Abu Hurairah r.a. membagi malamnya kepada tiga bagian: untuk membaca Al-Quran, untuk tidur dan keluarga, dan untuk mengulang-ulang hadis. Dia dan keluarganya tetap hidup sederhana walaupun setelah menjadi orang berada . Abu Hurairah r.a. suka bersedekah, menjamu tamu, bahkan memberi sedekah rumahnya di Madinah untuk pembantu-pembantunya.
Rasulullah S.A.W. pernah mengutuskan Abu Hurairah r.a. berdakwah ke Bahrain bersama Al-Ala ibn Abdillah Al-Hadrami r.a. Dia juga pernah diutus bersama Quddamah r.a. untuk mengutip jizyah di Bahrain, sambil membawa surat ke Amir Al-Munzir ibn Sawa At-Tamimi.
Mungkin disebabkan oleh itu, Abu Hurairah r.a. diangkat menjadi gabenor Bahrain ketika Umar r.a. menjadi Amirul Mukminin. Tapi pada 23 Hijrah, Umar r.a. memecatnya kerana Abu Hurairah r.a. dituduh menyimpan wang yang banyak sehingga 10,000 dinar. Ketika pembicaraan, Abu Hurairah r.a. berjaya membuktikan bahawa harta itu diperolehinya dari berternak kuda dan pemberian orang. Khalifah Umar r.a. menerima penjelasan itu dan memaafkannya. Lalu dia diminta menerima jabatan gabenor kembali, tapi Abu Hurairah r.a. menolak.
Penolakan itu diiringi lima alasan. "Aku takut berkata tanpa pengetahuan; aku takut memutuskan perkara bertentangan dengan hukum (agama); aku tidak mahu disebat; aku tak mau harta benda hasil pencarianku disita; dan aku takut nama baikku tercemar," katanya. Dia memilih untuk tinggal di Madinah, menjadi warga biasa yang memperlihatkan kesetiaan kepada Umar, dan para pemimpin sesudahnya.
Khalifah Umar ibn Khattab r.a. pula pernah melarang Abu Hurairah r.a. menyampaikan hadis dan hanya membolehkan menyampaikan ayat Al-Quran. Ini disebabkan tersebar khabar angin bahawa Abu Hurairah r.a. banyak memetik hadis palsu. Larangan khalifah baru dibatalkan setelah Abu Hurairah r.a. mengutarakan hadis mengenai bahaya hadis palsu.
مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا، فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنْ النَّارِ
Sesiapa berdusa terhadap saya dengan sengaja, maka hendaklah dia mempersiapkan tempat duduknya di dalam api neraka [Al-Bukhariy/ 1291], [Muslim/ 3], [Ibnu Hibban/ 31], [Abu Dawud/ 3651], [At-Tirmizi/ 2659], [Ibnu Majah/ 30, 33, 36, 37], [Ad-Darimi/ 231, 232, 234, 235, 236, 238, 593], dan [Ahmad/ 585, 1078, 1416, 2670, 3791, 3804, 9086, 10350, 11011, 11531, 11700, 12291, 12353, 12687, 12777, 13549, 13558, 13568, 13843, 16071 16471,16978]
ha...ade lg satu kisah yg menarik,di mane beliau telah diamanahkan oleh Rasulullah s.a.w. untuk menjaga gudang zakat. . pada satu malam,beliau ternampak seseorang  yang terhendap2 utk mencuri lalu beliau pun menangkapnya.Abu Hurairah hendak membawanya berjumpa Rasulullah,tetapi, pencuri itu merayu agar dilepaskan kerana ia mencuri utk menyara keluarganya.Abu Hurairah pun lepaskan pencuri tersebut dan memberi amaran agar tidak megulang perbuatan itu lg.Keesokkan harinya,beliau pun melaporkan hal tersebut pada Rasulullah s.a.w. dan baginda hanya tersenyum dan bersabda pencuri itu akan kembali lagi.Keesokkan malamnya,pencuri tersebut dtg lg!Dan pencuri itu merayu lagi agar dilepaskan dan Abu Hurairah lepaskan ia.Hal itu dilaporkan lg pada Rasulullah s.a.w. pada keesokkannya dan baginda mengulangi sabdanya,bahawa pencuri itu pasti kembali lagi.Ternyata baginda benar,pencuri itu datang lg.Kali ini Abu Hurairah mengancam utk membawa ia berjumpa Rasulullah dan pencuri itu merayu lagi agar dilepaskan.Tp,Abu Hurairah tidak melepaskannya.pencuri itu menyatakan akn mengajar sesuatu yg baik seandainya dilepaskan.pencuri itu menyatakan seseorang tdk akn diganggu syaitan laknatullah seandainya BACA AYAT KURSI sebelum tidor.Abu Hurairah tersentuh dgn ajaran pencuri tersebut dan melepaskannya.Keesokkanya,Abu Hurairah melaporkan hal tersebut pd Rasulullah s.a.w. baginda mengatakan bahawa pencuriyang ditemuinya adalah pembohong besar,tetapi apa yang diajarkn pd Abu Hurairah adalh benar.tahu siape pencuri tersebut?ITULAH SYAITAN LAKNATULLAH.:D









syukran :)

Saturday, 3 December 2011

FATEHAH'S TIME!:)

assalamualaikum.:)

:)

:)
mesti ramai nak tye kan,kenape kite tibe2 buat blog baru?
sebab. . .blog lame burok!!
jahat kn?haha.bkknye ape,edit punye edit,x jadi jugak.ok. . .my story!kite nak cite ape ek?oh..dah igt.org first2 buat blog mesti cite psl die dlu kn. . . kite nak cite. . psl  kawan2 kite!diorang ni semua baek2.moment yang paling kite igt mesti moment bersama diorang. . walaupun jauh di mata namun dekat di hati. . .chewah2.haha.moment yang paling kite igt adalah waktu birthday kite!kite ade sorang kawan yg bernama SHARIFAH NURSHASHA yang mempunyai birthday date same mcm kite.terkejut bruk kite bile dapat tau birthday die same macam kite. . .kire kembar lah kn.so,kitorang celebrate bersame2.waktu tu ade class. .actually kite fikir kawan2 kite lpe birthday kite. . sedih jgk. ..haha.and then,what a surprise!o.O
diorang bg hadiah!:D diorang share2 duet,then,beli hadiah untuk kitorang...terharunye, . .hadiah kite kan,pnselbox warne pink!^_^2012 baru nak pakai.aslnye kite ske warne hijau. . tp sejak kite rase sekeliling kite ni byk warne pink.. mcm.. ske plak.@_@haha.ape2pon hijau tetap di hati.. warne fav RASULULLAH tu!kite nak ckp...ape2 pon yang kwn kite bg. . we must appreciate it.nak bubuh gambar tp phone xde plak.haha.xpelah,xde rezeki kot. . .:D
syukran :)

hari ni kite nak jadi org yg lebih baek dari semalam! !
yang lebih rajen,yang lebih baek dan lebih berilmu,insyaALLAH.:)
buang yang keruh ambek yang jernih:D
syukran :)